Noutăți

Expo Maraton

Competiția de proiecte expoziționale individuale “Expo Maraton” a fost inițiată în 2011 la inițiativa Compartimentului Relații Publice, Internaționale și Programe Culturale și Comunitare (CRPIPCC) al UAD, conceptul aparținând dnei. conf. univ. dr. Anamaria Tomiuc, și este organizată în fiecare an în luna mai adresându-se studenţilor de nivel licență și masterat din cadrul universităţii. Finanțată ulterior ca proiect cultural (de AFCN în 2012, 2013, 2014, 2016 și de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca din 2015 până în prezent), competiția are ca scop principal promovarea debutului artistic şi susţinerea artei contemporane. Edițiile succesive au determinat crearea unei adevărate platforme de lansare pentru tinerii artişti şi realizarea unui dialog real între comunitatea artistică și alte categorii socio-profesionale.

Mod de desfășurare

În competiţie se pot înscrie studenţi de nivel licență și masterat ai UAD pe baza unui proiect expoziţional individual. 16 studenți sunt selectați, iar pe parcursul celor patru săptămâni din luna mai, în fiecare marți și joi, câte două expoziţii se află în competiţie, faţă în faţă, în cele două săli ale Galeriei Casa Matei. La intrarea în galerie, fiecărui vizitator i se înmânează un BULETIN DE VOT prin care îşi poate exprima opţiunea (cu privire la aspectul expoziției, conceptul expoziției și calitatea lucrărilor). Buletinele de vot se depun într-o urnă special amenajată pentru eveniment. La finalul competiției se numără voturile pe baza cărora se desemnează câștigătorii competiției (premiile publicului). De asemenea, se acordă și premiile speciale ale partenerilor (expoziții, excursii, bani) și ale sponsorilor (bani, vouchere).

Rezultate

Peste 40 % dintre expozanți și-au prezentat ulterior proiectele în alte spații culturale – galerii sau centre culturale din perimetrul național și internațional / Peste 5.000 de vizitatori la fiecare ediție /Peste 15.000 de vizitatori online pe site-ul www.expomaraton.ro. / 1 arhivă foto-video cu toate proiectele expoziționale care documentează arta contemporană românească tânără și poate să reflecte pe termen lung evoluția fenomenului artistic din România / 1 arhivă grafică ce include toate materialele de promovare (afișe, cataloage) / 10 filme retrospective Expo Maraton / 10 cataloage finale Expo Maraton / 1 website specific www.expomaraton.ro / 1 pagina de Facebook dedicată Expo Maraton:  facebook.com/ExpoMaraton