[20 mai 2024]: Conferinta TEACHING ART
Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic (DSPP), din cadrul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, anunță organizarea conferinței naționale „Teaching Art”, care va avea loc în data de 20 mai 2024. Conferința se va desfășura online, pe o platformă ce va fi anunțată ulterior.
Această inițiativă a DSPP urmărește să creeze o comunitate de colaborare cu scopul de a facilita dezvoltarea și implementarea unor strategii educaționale inovative și eficiente.
Conferința va acoperi atât teme importante din domeniul pedagogiei generale și a didacticii de specialitate, cât și teme specifice educației artistice.
- Noi abordări în educația artistică;
- Predare, învățare, evaluare;
- Activități extracurriculare;
- Educație și piața muncii;
- Provocări și soluții în predarea artei;
- Educație artistică incluzivă.
Adresa de email pentru corespondenţă şi transmitere a documentelor, precum și pentru solicitarea formularului de înscriere este: conferintadspp@uad.ro
Lucrările pot fi trimise până la data de 10 aprilie 2024. Participanții care la momentul înscrierii precizează faptul că doresc să participe cu lucrare, vor primi un document-model cu cerințele de redactare.
Lucrările trimise de către participanți în calitate de autor şi/sau coautor vor fi supuse procedurii de evaluare calitativă (peer-review); comitetul de organizare îşi rezervă dreptul de selectare a lucrărilor prezentate, în conformitate cu tematica propusă şi cerinţele de redactare.
Taxa de participare la conferință va fi de 100 de lei pentru participanții cu lucrări (în vederea publicării lucrării în volumul conferinței, la o editură acreditată CNCSIS). Audienții beneficiază de participare gratuită.
Detaliile pentru achitarea taxei vor fi comunicate ulterior, după confirmarea acceptării lucrării.
Participanții vor primi un certificat de participare la conferință, în care se va specifica dacă au participat în calitate de audienți sau cu lucrare și care va fi trimis ulterior prin e-mail.
[29 ianuarie – 15 aprilie 2021] EXPOZIȚIE: Cérémonie des voeux, L’art s’invite chez nous, ediție online
Pentru a marca începutul noului an 2021, dar și 30 de ani de existență ai Institutului Francez din Cluj-Napoca, Clubul Francofon de Afaceri din Cluj, compania Energom, Institutul Francez din Cluj-Napoca, Agenția consulară a Franței la Cluj și Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca au organizat tradiționalul eveniment Cérémonie des voeux, purtând de această dată titlul L’art s’invite chez nous, continuare firească a celor trei manifestări precedente din anii 2019, respectiv 2020 - Cérémonie des voeux, L’art s’invite dans l’industrie, Antisistem integrat - Noaptea Albă a Galeriilor Uzinaj și Cérémonie des voeux, L’art s’invite dans l’industrie 2.0.
Datorită condițiilor impuse de evoluția pandemiei de COVID-19, vernisajul evenimentului expozițional, care constă într-o retrospectivă a manifestărilor mai sus amintite, a fost organizat online (https://www.facebook.com/events/1134488020317657/), bucurându-se de participarea Excelenței Sale, doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România.
Și pentru că anul 2020 a impus acest trend al manifestărilor virtuale, cele trei expoziții retrospective sunt prezentate publicului larg online pe platforma kunstmatrix.com și pot fi vizualizate până în data de 15 aprilie 2021.
Dacă L’art s’invite dans l’industrie (ianuarie 2019) aducea în conștiința publică un concept mai puțin obișnuit al artei contemporane prezentate într-un spațiu industrial oferit cu generozitate tinerilor artiști de către compania Energom, succesul manifestării a făcut ca în toamna anului 2019 același spațiu să găzduiască o manifestare ce a făcut parte din Noaptea Albă a Galeriilor (Antisistem integrat), pentru ca la începutul anului trecut L’art s’invite dans l’industrie 2.0 să revină cu o nouă propunere în cadrul căreia omul și mașina, artistul și spațiul industrial să se bucure de o întâlnire benefică pentru iubitorii artei contemporane. Numitorul comun al celor trei evenimente de la Enegom l-a constituit dorința de a explora potențialul estetic și productiv al acestor întâlniri, încercarea, reușită, de a integra aceste medii de activitate aparent contrare, arta și industria.
Cele trei retrospective: Cérémonie des voeux, L’art s’invite dans l’industrie 2.0 (retrospectiva 22 ianuarie 2020 - https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/4309739/c%C3%A9r%C3%A9monie-des-voeux-lart-sinvite-dans-lindustrie-20-retrospectiv%C4%83-22-ianuarie), Antisistem integrat - Noaptea Alba a Galeriilor (retrospectiva 11 octombrie 2019 - https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/4307790/antisistem-integrat-noaptea-alb%C4%83-a-galeriilor-retrospectiv%C4%83-11-octombrie-2019) și Cérémonie des voeux, L’art s’invite dans l’industrie (retrospectiva 23 - 30 ianuarie 2019 - https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/4301846/c%C3%A9r%C3%A9monie-des-voeux-lart-sinvite-dans-lindustrie-retrospectiv%C4%83-23-30-ianuarie) prezintă lucrări ale cadrelor didactice, studenților și absolvenților Departamentului Pictură al UAD Cluj-Napoca, alături de invitații lor, cadre didactice sau absolvenți aparținând altor departamente ale Universității.
Expun artiștii:
Prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, prof. univ. dr. Kudor-Duka Istvan, lect. univ. dr. Olimpia Bera, asist. univ. dr. Toma Bărbulescu, asist. univ. dr. Cristian Lăpușan, Cristian Avram, Ionela Blaj, Gagyi Botond, Liviu Bulea, Marius Fodor, Mihai Guleș, Raluca Iancău, Alina Lelijak, Alexandra Mureșan, Oana Năstăsache, Emma Păvăloaia, Leonardo Silaghi, Ioana Maria Sisea, Ligia Smarandache, Szekely Sevan, Christine Widsgowski.
Expozițiile pot fi vizitate virtual până în data de 15 aprilie 2021.
[15 noiembrie – 16 decembrie 2018] EXPOZIȚIE: "Sottobosco" / Trilogie expoziţională / Muzeul de Artă Cluj-Napoca / Vernisaj: 15.11.2018, ora 18.00.
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de cultură, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca şi în colaborare cu Galleria Richter Fine Art (Roma) și cu Sector 1 Gallery (București), organizează, în perioada 15 noiembrie – 16 decembrie 2018, trilogia expoziţională cu titlul generic Sottobosco în cadrul căreia vor expune trei artişti reprezentativi pentru arta contemporană europeană şi mondială: Ioan Sbârciu, Enzo Cucchi şi Markus Lüpertz, alături de mai tineri artişti, reprezentanţi ai Şcolii de pictură de la Cluj şi ai Școlii de artă italiene. Evenimentul este realizat cu ocazia celebrării vârstei de 70 de ani a pictorului și profesorului Ioan Sbârciu.
Vernisajul va avea loc joi, 15 noiembrie 2018, ora 18, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, Piaţa Unirii nr. 30).
Discurs inaugural:
Curator: Antonello Tolve
Academician, Prof.univ.dr. Ioan-Aurel Pop
Prof.univ.dr. Aurel Codoban
Prof.univ.dr. Lucian Nastasă-Kovács
Artiști: Ioan Sbârciu, Enzo Cucchi, Markus Lüpertz
Sottobosco, o trilogie expozițională îngrijită de Antonello Tolve, s-a născut în urma întâlnirii dintre două personalități explozive Enzo Cucchi și Ioan Sbârciu, care, alături de invitatul special Markus Lüpertz, propun o confruntare constructivă între generații diferite și, în același timp, o împletire a unor atmosfere creative, unite de același fir roșu, de aceeași idee asupra picturii înțelese sub forma unei cercetări, a unei performanțe, realizată de o mână rațională care trasează prin umbra ruptă de lumină sentimentele umanității.
Evenimentul constă, de fapt, din trei manifestări expoziţionale care extind şi mai mult sferele picturalităţii oferind publicului, dincolo de întâlnirea cu trei mari personalităţi artistice, şi descoperirea tinerei generaţii de artişti de la Şcoala de pictură de la Cluj, respectiv de la Școala de artă italiană.
Freamătul pădurii și al vântului
Itinerariul debutează cu un dialog între doi maeștri ai aceleiași generații, Enzo Cucchi și Ioan Sbârciu, exponenți ai unei picturi complete, care conturează, cu această ocazie, întâlnirea dintre un micro și un macro univers silvestru, unde se instaurează legături între semne, care par să vină în fugă de după colț pentru a se amesteca cu sunetul sumbru al viziunii (Cucchi) și între ample întinderi cromatice, uneori de un verde sticlă, alteori de un verde pal ca vântul glumeț al dimineții, ce adie printre copaci (Sbârciu). Acestora li se alătură şi Markus Lüpertz, pictor ce aparţine unei generaţii controversate care a dat naştere unui nou curent în arta anilor ’80: neo-expresionismul, autor al unei opere diverse care propune atât un imaginar estetic pictural şi sculptural ca dimensiuni ale artei vizuale, cât şi unul poetic drept artă a cuvântului.
Pe fundalul roșiatic al cerului
Cea de-a doua expoziție din cadrul proiectului este reprezentată de o generație de artiști născuți între anii ’70 și ’80 - Georgeta-Olimpia Bera, Kudor Duka István, Cristian Lăpușan, Anca Bodea Mureșan și Andrea Salvino – determinând un moment de analiză lucidă a figurilor în creația artistică, al căror modus operandi atinge realitatea cu o atitudine reflexivă, aplecată asupra intimității, memoriei și timpului în pictură. Este vorba de un pentagon al cărui caracter vocal se poziționează pe fundalul discret al adâncului pădurii pentru a evidenția liniștea deturnată de peste zi, umbrele care rătăcesc prin negura serii, aerul proaspăt al cotidianității, tragismul și teroarea din spatele istoriei.
În răcoarea clară a dimineții
Polifonică, rafinată și densă, deschisă noilor generații din mediul artistic italian și din Școala de la Cluj, cea de-a treia expoziție, descoperită de-a lungul acestui parcurs lingvistic, este un proiect legat mai degrabă de generațiile de artiști născuți la finele anilor ’80 și în prima jumătate a anilor ’90. Trecerea înspre noile generații ale Școlii de la Cluj și ale Școlii de artă italiene - Veronica Bisesti, Gagyi Botond, Dario Carratta, Giovanni De Cataldo, Luca Grechi, Mihai Guleș, Andrei Ispas, Tincuța Marin, Alexandra Mureșan, Oana Năstăsache, Emma Păvăloaia, Jacopo Pinelli, Lucian Popăilă, Marcel Rusu, Andrei Sclifos – reprezintă, în această călătorie, o meditație inevitabilă, nu neapărat asupra prezentului, cât, mai degrabă, asupra procesului de reîntinerire a lumii creative, care își croiește drum pe teritoriul artei pentru a căpăta glas, pentru a desena forme adâncite în materie, pentru a deveni trait d’union între trecut și ceea ce nu mai poate fi numit trecut.
Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 16 decembrie 2018, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.
[29 octombrie – 6 noiembrie 2018] "Festivalul National Studentesc Vizualia, ed. a III-a" / Casa de Cultura a Studentilor Cluj-Napoca / Vernisaj: 30.10.2018, ora 18.00.
Festivalul propune încurajarea și promovarea potențialului creator al tinerelor generații de studenți prin oferirea unui cadru instituțional de expunere a creațiilor proprii ale studenților în domeniile picturii, graficii și fotografiei, precum și prin organizarea de workshop-uri în arealul artelor vizuale menite să contribuie la creșterea cunoașterii asupra domeniului.
Activitățile aferente festivalului constau în:
- -organizarea în spațiile Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca a unei expoziții cu lucrări de artă din domeniile picturii, graficii și fotografiei realizate de studenții din România și selectate în urma unui apel național (29 octombrie – 6 noiembrie 2018). Expoziția va cuprinde două secțiuni, una dedicată studenților din învățământul superior artistic și o a doua dedicată studențiilor din alte domenii, afiliați cercurilor de specialitate ale caselor de cultură din centrele universitare, precum și celor neafiliați.
- -organizarea, în perioada 29 – 30 octombrie 2018, a unei serii de workshop-uri (pictură, grafică, fotografie) susținute de cadre didactice ale Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.
La ediția din acest an și-au confirmat participarea cadre didactice și studenți de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, de la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, de la Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte ”George Enescu” din Iași, de la Facultatea de Științe și Arte Cluj-Napoca din cadrul Universității Sapientia, de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, precum și de la cinci case de cultură, respectiv de la Casa de Cultură a Studenților din Timișoara, Casa de Cultură a Studenților din Iași, Casa de Cultură a Studenților din Petroșani, Casa de Cultură a Studenților din Tg. Mureș și Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.
Peste 150 de lucrări de pictură, grafică și fotografie aparținând unui număr de 78 de studenți vor fi expuse în spațiile Casei de Cultură a Studenților.
Lucrările de pictură, grafică și fotografie vor fi expuse în holul central (la parter), în sala Transilvania (etajul 1), în sala Buzunar (etajul 1), în holul din proximitatea sălii Transilvania (etajul1), în sala Europa (etajul 3) și în holul aflat lângă sala Europa (etajul 3).
Vizitarea expozițiilor se va putea face în perioada 29 octombrie – 6 noiembrie, între orele 10.00 – 18.00
Intrarea la aceste evenimente este liberă.
[4 – 15 octombrie 2018] EXPOZIȚIE: "Blind Date - Întâlnire oarbă" / Muzeul de Artă Cluj-Napoca / Vernisaj: 4.10.2018, ora 18.00.
O expoziție organizată de dl. prof. univ. dr. Ioan Sbârciu împreună cu foști și actuali doctoranzi, care nu au mai expus într-o astfel de postură, la Muzeul de Artă Cluj. Sunt personalități care s-au remarcat în diferite medii artistice, nu au mai expus împreună, și sunt foarte valoroși. Cei prezenți în expoziția „Blind Date – Întâlnire oarbă” au urmat trasee diferite, iar acum se reunesc cu prilejul începutului de nou an universitar.
Expozanţi
Ioan Sbârciu, Olimpia Bera, Kudor-Duka Istvan, Ioana Popa, Ioana Olăhuţ, Cristian Lăpuşan, Veres Szabolcs, Dan Măciucă, Andrei Câmpan, Alina Staicu, Alina Lelijak, Sisea Maria, Silvia Mateescu, Raluca Iancău, Vlad Olariu, Nicoleta Tarcea, Lucian Nicoară, Gaspar Szilard, Leonardo Silaghi şi Mircea But.
[24 – 28 iunie 2018] "Expo absolventi 2018" / Expo Transilvania / Vernisaj: 24.06.2018, ora 19.00.
Finalul lunii iunie marchează anul acesta momentul de sărbătoare în ceea ce priveşte absolvenţii UAD Cluj-Napoca. Astfel, Universitatea de Artă şi Design DIN Cluj-Napoca şi ASOCIAŢIA UNIVERSITART a UAD Cluj-Napoca în parteneriat cu Expo Transilvania S.A. Cluj-Napoca organizează în perioada 24 – 28 iunie 2018 EXPOZIŢIA ABSOLVENŢILOR UAD, proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca. Vernisajul va avea loc duminică, 24 iunie 2018, ora 19.00 la Expo Transilvania. Asemeni anilor precedenţi, întreaga creaţie a studenţilor absolvenţi de la licenţă şi master, adică un număr de peste 3000 de lucrări, va fi expusă spre vizitare, atât amatorilor, cât şi specialiştilor din domeniul artistic. Atmosfera de sărbătoare va fi continuată, o săptămână mai târziu, în data de 30 iunie 2018, cu GalA Absolvenţilor de Fashion Design.
Expo Transilvania va găzdui expoziţia dedicată lucrărilor de diplomă ale absolvenţilor de la specializările Arte plastice - Pictură, Arte plastice - Sculptură, Arte plastice - Grafică, Arte plastice - Foto - Videoprocesarea computerizată a imaginii, Conservare – Restaurare, Ceramică – Sticlă – Metal, Arte textile - Design textil şi Design din cadrul UAD Cluj-Napoca.
Evenimentul este considerat a fi unul dintre cele mai importante manifestări academice artistice atât în plan local, cât şi la nivel naţional. Tinerii absolvenţi fac astfel dovada talentului, a educaţiei şi a experienţei profesionale pe care le-au dobândit în cei trei, respectiv doi ani de studii. Manifestarea anuală defineşte caracterul şi individualitatea fiecărei generaţii de artişti absolvenţi în parte.
Expoziţia Absolvenţilor le oferă acestora şansa de a se reprezenta şi de a fi vizibili în cadrul celui mai important eveniment artistic universitar. Spaţiul din incinta Expo Transilvania devine un adevărat centru de artă contemporană, singurul de asemenea anvergură din România. Fiecare din cei peste 300 de absolvenţi de la licenţă şi de master are posibilitatea de a-şi crea propria expoziţie personală într-un cadru generos.
Bucurându-se de susţinere din partea conducerii UAD Cluj-Napoca, a autorităţilor locale şi judeţene şi a comunităţii, evenimentul este, iată, de XVIII ani şi o rampă de lansare pentru absolvenţii UAD atât în domeniul artistic, cât şi al inserţiei pe piaţa muncii.
Evenimentul este susţinut şi anul acesta de Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi de Consiliul Local, sprijinul venit din partea autorităţilor locale subliniind încă o dată importanţa expoziţiEI absolvenţilor uad Cluj-Napoca în peisajul academic şi artistic al oraşului.
[21 iunie – 23 iulie 2018] EXPOZIȚIE: "Portret din memorie" / Expozitie aniversara Ioan Sbarciu / Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud / Vernisaj: 21.06.2018, ora 17.00.
Expoziţia propune un traseu simbolic printre lucrările lui Ioan Sbârciu și ale artiştilor Hermann Nitsch, Markus Lüpertz, Emilio Vedova, Arnulf Rainer, Mimmo Paladino, A. R. Penck, César, Daniel Spoerri, prestigioase nume ale artei contemporane internaționale, prezente pentru prima dată în sălile Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. Expoziția este realizată cu contribuția esențială a Galeriei Iaga Contemporary Art din Cluj-Napoca și a colecționarului italian Alberto Perobelli, care au fost bucuroși să poată prezenta publicului bistrițean o selecție de lucrări din colecția personală a acestuia.
Printr-o activitate artistică extrem de dinamică şi printr-o puternică poziţionare instituţională la nivel naţional şi internaţional, Ioan Sbârciu a contribuit în mod esenţial la dezvoltarea comunităţii şi scenei artistice clujene începând cu anii 2000. Direcţia pe care a imprimat-o învăţământului superior artistic clujean în perioada în care a deţinut funcţia de rector al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca (UAD) și apoi de președinte al Senatului UAD a condus la conturarea unui fenomen artistic fără precedent în pictura din România. Astfel, de numele şi personalitatea sa se leagă astăzi în mod fundamental realizarea unei importante opere picturale, constituirea unor legături substanţiale cu artişti şi galerii de pe scena internaţională de artă contemporană şi, într-un mod cu totul special, formarea a generaţii succesive de artişti care se bucură acum de prestigiu internaţional, cunoscute atât în publicistica românească cât şi internaţională sub genericul „Şcoala de pictură de la Cluj”.
Expoziţia aniversară „Portret din memorie” de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud din oraşul copilăriei lui Ioan Sbârciu are ca numitor comun admiraţia şi curiozitatea pictorului clujean faţă de o serie de artişti, reprezentanţi bine cunoscuţi ai unor curente artistice majore din perimetrul internaţional, de la Neo-expresionismul german şi Nouveau réalisme până la Arte informale şi Acţionismul vienez.
Selecţia reuneşte lucrări care ilustrează deschiderea către tipuri de practici artistice diverse şi neconvenţionale, aparţinând unor mari maeştri contemporani. Fiecare dintre artiştii prezenţi în expoziţie au ales să experimenteze în cadrul unor arii stilistice şi tematice diferite ale artei contemporane, de la abordări figurative, expresioniste sau abstracte în cadrul picturii şi al desenului, până la experimente în aria tehnicilor de multiplicare.
Potrivit prof. univ. dr. Aurel Codoban, curatorul expoziţiei „Dacă este așa cum am simțit, Grig II a lui Ioan Sbârciu susține aceeași linie melodică ca și Die Eroberung von Jerusalem a lui Hermann Nitsch, pentru a fi contrapunctată de Markus Lüpertz cu Rücken și reintrodusă de Emilio Vedova cu Studio. În acest punct tonal se înalță, ca un zbor de noapte, Esauira lui Ioan Sbârciu, pentru a deschide calea unor variațiuni melodic-picturale, cum sunt pe de o parte, Goya Serie a lui Arnulf Rainer, Spät kommt Ihr, doch Ihr kommt, a lui Daniel Spoerri, Ecce Homo a lui Mimmo Paladino, pe de alta, cu formulele mai accentuate tonal ale colajului lui César, Combustion d’allumettes, și ale grafismului pictural a lui A. R. Penck, Komposition mit Männerkopf. Concluzia melodică, coloristică și tonală a acestei simfonii de imagini este o, inedită pentru mine, pictură a lui Ioan Sbârciu din bine-cunoscutul ciclu Pădurea de cenușă”.
[9 – 20 mai 2018] EXPOZIȚIE: "17 Reasons" / Muzeul de Arta Cluj-Napoca / Vernisaj: 9.05.2018, ora 18.00.
Expoziţia este dedicată artistului şi profesorului Ioan Sbârciu, personalitate majoră a comunităţii artistice din România
Expoziţia reuneşte lucrări aparţinând artiştilor Hermann Nitsch, Markus Lüpertz, Emilio Vedova, Arnulf Rainer, Mimmo Paladino, A. R. Penck, César, Daniel Spoerri, Ioan Sbârciu, Nicolae Man, Kudor Duka István, Bencze Bro, Ioana Olăhuţ, Georgeta Olimpia Bera, Anca Bodea, Alice Iliescu şi Cristian Gabriel Lăpuşan.
Printr-o activitate artistică extrem de dinamică şi printr-o puternică poziţionare instituţională la nivel naţional şi internaţional, Ioan Sbârciu a contribuit în mod esenţial la dezvoltarea comunităţii şi scenei artistice clujene începând cu anii 2000. De numele şi personalitatea sa se leagă astăzi în mod fundamental realizarea unei importante opere picturale, constituirea unor legături substanţiale cu artişti şi galerii de pe scena internaţională de artă contemporană şi, într-un mod cu totul special, formarea a generaţii succesive de artişti care se bucură acum de prestigiu internaţional.
Expoziţia aniversară „17 Reasons” de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca are ca numitor comun admiraţia şi curiozitatea lui Ioan Sbârciu faţă de o serie de artişti, reprezentanţi bine cunoscuţi ai unor importante curente artistice contemporane internaţionale, de la Neo-expresionismul german şi Nouveau réalisme până la Arte informale şi Acţionismul vienez.
Selecţia reuneşte lucrări care ilustrează deschiderea către tipuri de practici artistice diverse şi neconvenţionale, aparţinând atât unor mari maeştri contemporani, cât şi generaţiilor mai tinere, actuali colaboratori ai lui Ioan Sbârciu, care şi-au construit cariera în proximitatea sa, fiecare dintre ei alegând să experimenteze în cadrul unor arii stilistice şi tematice diferite ale artei contemporane, de la abordări figurative, expresioniste sau abstracte în cadrul picturii şi al desenului, până la experimente în aria tehnicilor de multiplicare.
Admirator, dar şi prieten al unora dintre artiştii prezenţi în expoziţie (Hermann Nitsch, sau Markus Lüpertz), mentor al tinerilor artişti, Ioan Sbârciu ilustrează şi prin această expoziţie modul în care se poate construi „o comunitate artistică durabilă” (drd. Roxana Modreanu).
Expoziţia va fi deschisă publicului până în data de 20 mai 2018.
[2 martie 2018] Ceremonie DHC: Enzo Cucchi / Sala Mare, Casa Matei / 2 martie.2018, ora 11.
Considerat a fi unul dintre cei mai vizionari artişti din rândul reprezentanţilor Transavangardei, anii 80 i-au adus lui Enzo Cucchi recunoaşterea internaţională. La finalul anilor 70 s-a mutat la Roma, abandonând temporar poezia pentru a se dedica exclusiv artelor vizuale. Aici Cucchi i-a cunoscut pe Francesco Clemente şi Sandro Chia, împreună cu care a pus bazele unei serii de schimbări dialectice şi intelectuale.
Cucchi vede pictura ca pe un mijloc de a aduce împreună formele, conceptele şi materialele prin folosirea gestului expresiv prin intermediul căruia panza devine un receptacol de imagini şi gânduri, mijlocul de transport al discursului destrămat în mii de înţelesuri. Prezenţa unor simboluri dispersate, a unei matrice clasice sau de vis, extrasă din timpul prezent sau din memorie, se suprapun şi relaţionează pe suprafaţa cromatică a pânzei din care par să iasă la suprafaţă. Pierderea coordonatelor spaţio-temporale şi continua incursiune pe un teritoriu cultural, precum şi al emoţiilor coincide cu utilizarea sălbatică a culorilor la început îngroşate, iar apoi abia perceptibile, violente, apoi vagi, dar şi a unei game largi de tehnici artistice precum pictura, ceramica, mozaicul sau bronzul. Interesul său faţă de interacţiunea între diferitele arte şi discipline l-a îndreptat către domenii diferite de lucru (de la arte vizuale la arhitectură, de la design la modă) şi i-a permis să înţeleagă importanţa şi fertilitatea acestor întâlniri.
Prima expoziţie retrospectivă majoră a creaţiei lui Cucchi a fost prezentată la New York în 1986 la Muzeul Guggenheim. Lucrările sale fac parte din numeroase colecţii particulare, dar şi muzeale, precum cele de la Muzeul de Artă Modernă din New York, Muzeul Tate din Londra sau Institutul de Artă din Chicago.
În lucrările sale, Cucchi foloseşte forme ce sugerează peisajele, legendele sau tradiţiile din ţara sa natală. El prezintă natura, istoria sau cultura într-o relaţie de prietenie, aproape jucăuşă cu lumea tehnicizată din jurul nostru. Culoarea devine idee, iar mişcarea este preferată senzaţiilor picturale. Adeseori, operele sale sunt însoţite de texte poetice din rândul cărora, unele au fost publicate deja.
Dincolo de numeroasele expoziţii de grup ale Transavangardei, lucrările sale au fost subiectul multor expoziţii personale prezentate în galerii şi muzee importante din întreaga lume.
[11 ianuarie – 11 februarie 2018] EXPOZIȚIE: "Scoala de pictura de la Cluj" / Parterul clădirii Medicală I (str. Clinicilor, nr. 3-5) / Vernisaj: 11.01.2018, ora 12.00.
Scopul expoziției este de a evidențialucrările de reabilitare efectuate în toamna anului trecut la clădirea „Medicală I”, în care își desfășoară activitatea patru secții ale spitalului: Secția Clinică Cardiologie I, Secția Cardiologie II Intervențională, Secția Clinică Medicină Internă I și Secția Clinică Gastroenterologie. În cursul acestora au fost renovate saloanele, camerele de gardă, s-au făcut lucrări de reabilitare la instalații (apă, încălzire centrală, oxigen) și la acoperiș, au fost montate geamuri termopan, iar, în unele cazuri, a fost înlocuit și mobilierul. În total, valoarea lucrărilor se ridică la peste 1.900.000 lei (aproximativ 400.000 euro).
„Am apelat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca pentru a ne acorda sprijin în acest proiect, având în vedere excelenta colaborare anterioară pe care am avut-o cu Universitatea, în organizarea concursului pentru sigla spitalului. Dorim, prin acest eveniment, să valorificăm spațiile nou renovate, dar și să oferim spații moderne, mai plăcute, pentru pacienți și aparținătorii acestora, cu scopul de a le ușura timpul petrecut în spital. Am făcut o investiție semnificativă în reabilitarea clădirii, însă, din păcate, ținând seama că majoritatea clădirilor în care funcționăm au fost construite în jurul anului 1900, cel mai probabil, vom fi nevoiți, în 5-7 ani, să reluăm eforturile de reamenajare”, declarăîn acest context Ec. Dr. Petru Șușca, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Spațiul expozițional neconvențional din holul clădirii Medicală I va găzdui timp de o lunăexpoziția de picturăîn cadrul căreia vor fi expuse lucrări ale studențilorTodor Tamas, Mihai Guleș, Tincuța Marin, Gabriel Cristian Lăpușan, Nicoleta Tarcea, Flavia Lugigan, Șonfălean Maria, Gagyi Botond și Raluca Iancău, coordonați de prof. univ. dr. Ioan Sbârciu.
Prin prezentarea acestei selecții de lucrări ale unora dintre cei mai tineri reprezentanți ai Școlii de Pictură de la Cluj se reia și o mai veche tradiție a colaborării dintre artiștii UAD, studenți sau profesori, și clinicile universitare clujene unde, de-a lungul timpului au fost organizate astfel de manifestări artistice cu scopul promovării artei clujene, al apropierii față de comunitatea clujeanăși al îmbunătățirii stării de spirit a bolnavilor internați în spitalele respective.